تفاوت اصلی بین ترانسمیتر (Transmitter) و ترانسدیوسر (Transducer) در نحوه عملکرد و نوع سیگنال خروجی آنهاست. ترانسدیوسر مرحله اولیه تبدیل سیگنال را انجام میدهد، در حالی که ترانسمیتر سیگنال را تقویت و استاندارد میکند تا بتواند در سیستمهای صنعتی استفاده شود
Transducer (ترانسدیوسر): ترانسدیوسر دستگاهی است که یک نوع انرژی یا سیگنال فیزیکی را به نوع دیگری تبدیل میکند. برای مثال، تبدیل فشار یا دما به سیگنال الکتریکی.
ویژگیهای ترانسدیوسر: خروجی میتواند سیگنال مکانیکی، الکتریکی یا نوری باشد، معمولاً سیگنال خروجی مستقیم و بدون تقویت است، ناسب برای کاربردهای اولیه یا سادهتر برای مثال: حسگر فشار که فشار را به تغییرات ولتاژ تبدیل میکند، حسگر دما مانند ترموکوپل که تغییرات دما را به جریان الکتریکی تبدیل میکند.
Transmitter (ترانسمیتر): ترانسمیتر دستگاهی است که علاوه بر تبدیل انرژی یا سیگنال (مانند ترانسدیوسر)، سیگنال خروجی را تقویت کرده و به یک سیگنال استاندارد قابل خواندن توسط سیستمهای کنترلی (مانند PLC) تبدیل میکند.
ویژگیهای ترانسمیتر: خروجی معمولاً استاندارد شده است، مثل 4-20 میلیآمپر یا 0-10 ولت، سیگنال خروجی تقویت شده است و مناسب برای ارسال به فواصل دور، قابلیت استفاده در سیستمهای پیچیده و صنعتی برای مثال: ترانسمیتر فشار که فشار را اندازهگیری کرده و سیگنال 4-20 میلیآمپر تولید میکند، ترانسمیتر دما که تغییرات دما را به سیگنال قابل خواندن توسط سیستمهای کنترلی تبدیل میکند.
انواع ترانسمیترها:
- ترانسمیتر فشار (Pressure Transmitter)
- ترانسمیتر دما (Temperature Transmitter)
- ترانسمیتر جریان (Flow Transmitter)
- ترانسمیتر سطح (Level Transmitter)
- ترانسمیتر ارتعاش (Vibration Transmitter)
- ترانسمیتر وزن (Weight Transmitter)
- ترانسمیتر گاز (Gas Transmitter)