شبکه هوشمند

What does a Smart Grid do 768x319 1

برای شناخت شبکه هوشمند لازم است با شبکه الکتریکی موجود و خصوصیات آن آشنا پیدا کنیم. و همچنین در ادامه این مطلب بخشی از پروژه هوشمندسازی ایستگاه‌های مطالعاتی سازمان هواشناسی و موسسه تحقیقات آب کشوری را منتشر خواهم نمود که در دهه ابتدایی نود در اجرای آن مشارکت داشتم و همچنین مرتفعترین ایستگاه هوشمند هواشناسی ایران را که خیلی دوستش دارم (ایستگاه علم کوه که در پایین یخچال کنار قرارگاه سرچال در ارتفاع ۳۸۵۰ متری) اجرا نمودم را منتشر می‌کنم.

ابتدا باید با شبکه هوشمند آشنا شویم و مطالعات و بحث‌های که در آن وجود دارد را بررسی کنیم… به نظرم خیلی با این تکنولوژی فاصله داریم و حتی با آن غریبه هستیم، زیرساخت‌های فرسوده‌ و نداشتن برنامه بلند مدت برای آینده از معایب کنونی ماست برای مثال در منطقه کشور عربستان ساخت شهر خطی را شروع نموده است. با افتخار در حال شاگردی در کلاس‌های دکتر فریدون شعبانی‌نیا هستم و برای شروع کتاب ایشان را مطالعه می‌کنم و سعی خواهم نمود چکیده‌ای از دانش ایشان را منتشر نمایم.

این مقاله فصل به فصل و بصورت مطالعاتی و پژوهشی کامل خواهد شد، آماده پذیرش مشارکت و همراهی شما هستم.


شبکه هوشمند یک سیستم اتوماسیون بین تولید و مصرف است. این شبکه هوشمند از سیستم دیجیتال هوشمند، اتوماسیون، کامپیوتر و کنترل تشکیل می‌شود که ارتباط دوطرفه بین تولید و مصرف برق را برقرار می‌کنند. به زبان ساده‌تر شبکه هوشمند مجموعه‌ای از دستگاه‌های متصل است که امکان انتقال داده‌ها را فراهم می‌کند و انواع مختلف اطلاعات را جمع‌آوری می‌کند.

Smart network

خصوصیات شبکه الکتریکی موجود

تولید انرژی غالبا  بصورت متمرکز بوده و معمولا  توسط سوخت‌های فسیلی مانند ذغال سنگ و گاز انجام می‌گیرد. براساس تحقیقات انجام شده عامل تولید تقریبا  44% دی‌اکسیدکربن بیشتر نیروگاه‌های تولید توان می‌باشد.

از مزایای ساختار موجود قابلیت اعمال کنترل گسترده در بخش تولید با وجود میزان مصرف تقریبا  مشتخص می‌باشد و معایب سیستم فعلی عدم در اختیار داشتن اطلاعات سمت مصرف کننده جهت اعمال مدیریت بار و انرژی می‌باشد. علاوه بر این احتمال ایجاد نقص در امنیت سیستم از سوی تولیدکنندگان انرژی و حملات سایبری همواره وجود داشته و خطرآفرین می‌باشد.

شبکه هوشمند

Electricity grid simple
شبکه الکتریکی

در دست تدوین

منبع: شبکه هوشمند (مفاهیم اساسی) – تالیف: دکتر فریدون شعبانی‌نیا (عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز) کتاب های فریدون شعبانی نی

دیدگاهتان را بنویسید